Stockhamnen i Majorna

stockhamnen, majorna, göteborg, 1930-tal

Den försvunna Stockhamnen som den såg ut under 1930-talet

Majorna är sedan gammalt intimt förknippat med sjöfart, fiske, varv och annan maritimt relaterad verksamhet. I generationer präglades samhället av hamnmiljön och dess många olika arbetsplatser. Decennierna kring sekelskiftet 1900 förändrades dock mycket av detta. Inte minst hade varven i Majorna svårt att hänga med i utvecklingen. Stora delar av hamnområdet förföll och verksamheten försköts successivt till Norra älvstranden.

Bilden vi ser är tagen vid den så kallade Stockhamnen någon gång under 1930-talet. Det var ursprungligen en konstgjord kanal, ungefär vid nuvarande Tysklandsterminalen, troligen avsedd att bli en torrdocka vid Varvet Kusten. Vid den här tiden var varvet nedlagt sedan länge och precis som på flera andra platser hade området tagits i anspråk av nya mindre aktörer. Från Klippan och vidare österut låg ett gytter av skjul, magasin, upplag, verkstäder och andra byggnader placerade utmed älven. Mycket var sådant som hade återanvänts från varvsepoken och andra industrier. När det gäller Stockhamnen så fungerade den, efter varvens försvinnande, som småbåtsvarv och småbåtshamn. Och inte för att vara bitter, men nog ger det ett betydligt charmigare intryck än dagens terminalområde?

Knappt trettio år efter att bilden togs var Stockhamnens dagar räknade. Den nya tidens trafikapparat krävde svängrum och när Oscarsleden och de moderna färjeterminalerna tog plats, försvann också en del av stadsdelen Majornas karaktär och själ. I början av 1960-talet fylldes Stockhamnen igen med rivnings- och fyllningsmassor från de omstridda rivningarna vid Gröna Gatan och är idag i det närmaste bortglömd.

Text: H. Johan Lundin
Foto: okänd
Fotokälla: Föreningen Gamla Majgrabbar

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.facebook.com/hjohanlundin ------------------- www.svunnentid.wordpress.com www.gbghistoria.wordpress.com www.youtube.com/@AkveduktProduktion www.youtube.com/@hjohanlundin ------------------- www.majornasbryggeri.se www.instagram.com/majornasbryggeri www.facebook.com/majornasbryggeri ---------------------
Detta inlägg publicerades i 1930-tal, Göta älv, Göteborg, Hamn, Historia, Majorna, Sjöfart och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar