I ett kök för inte så länge sedan

kungsladugård, familjebostäder, majorna, göteborg

Interiörbild från Kungsladugård

Vi har skruvat tillbaka tiden ett halvt sekel och hamnat i ett kök i kvarteret Vintergrönan i Kungsladugård, Majorna. Den mer exakta adressen får vara osagd, då kvarteret består av tio hus. De uppfördes i mitten av 1920-talet och är belägna vid Älvsborgsgatan – Mariagatan – Svanebäcksgatan – Silverkällegatan. Mannen som eldar i spisen är okänd. Men vem vet, kanske tillhörde han den glesnande skara som hade bott här sedan husen var nya och uppfördes åt den snabbt växande arbetarbefolkningen.

Kv. Vintergrönan renoverades, precis som många andra kvarter i Kungsladugård, en tid efter att bilden togs. Stadsdelens homogena bebyggelse med landshövdingehus upptogs också i Göteborgs bevarandeprogram och utgör idag ett stycke ovärderligt kulturarv. Även om just detta kvarter har förvanskats en aning i sin exteriöra utformning. Inte minst är Kungsladugård en drömplats för den som vill studera vilka uttryck 1920-talsklassicismen kunde ta sig. Men Kungsladugård är en dröm på tusen andra sätt också. Det räcker med en helt vanlig promenad.

Text: H. Johan Lundin
Foto: okänd
Fotokälla: Familjebostäder/Föreningen Gamla Majgrabbar

Om H Johan Lundin

Uppväxt vid den skånska ostkusten. Bosatt sedan många år i Majorna, Göteborg. www.instagram.com/hjohanlundin www.facebook.com/hjohanlundin ------------------- www.svunnentid.wordpress.com www.gbghistoria.wordpress.com www.youtube.com/@AkveduktProduktion www.youtube.com/@hjohanlundin ------------------- www.majornasbryggeri.se www.instagram.com/majornasbryggeri www.facebook.com/majornasbryggeri ---------------------
Detta inlägg publicerades i Göteborg, Historia, Kungsladugård, Landshövdingshus, Majorna och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar